Den perfekta Instagram-bilden

Att uttrycka sig genom bilder är något som har blivit mer och mer populärt på senare tid. Dock finns det många bilder som saknar det där lilla extra och som skulle kunna förbättras. Med några enkla knep är det lätt fixat.

Du behöver inte köpa den dyraste kameran för att få till finare och mer stilrena bilder. Det kan du enkelt fotografera med din iPhone, så länge du använder rätt inställningar och funktioner. Dock krävs det träning för att bli en riktigt bra amatörfotograf, men med några enkla tips kan du förbättra dina bilder betydligt. Att testa är ett av de första och viktigaste tipsen. Undvik att alltid använda samma vinkel. Testa en ny vinkel och prova att undvika bilder med flera olika motiv. Fokusera på ett hus i en stadsbild istället för en helhetsbild över hela staden. Det kan göra stor skillnad för bilden att undvika de vida vidderna.

Öva så mycket du kan

Precis som med allt annat krävs det övning. Ju mer du övar desto bättre blir bilderna. Testa olika motiv och bakgrunder och var inte rädd för att prova olika funktioner och inställningar på din kamera eller telefon. Olika inställningar kan ge olika djup och kontraster i bilderna. Prova dig fram för att se vad som passar den specifika bilden bäst och vad som förstärker motivet.

Ta hjälp av andra

Studera andras bilder och ta hjälp av dessa vid ljussättning och komposition. Att få rätt ljussättning på bilden kan både vara svårt att förstå och kännas omöjligt. Studera därför andra fotografers eller vänners bilder som du gillar och försök efterlikna deras ljussättning.

Vad ska bilden säga

Fundera över vad bilden ska berätta och vilka känslor den ska ge uttryck för. Att få med känslor i motivet i en bild är avgörande för helheten. Ska bilden avspegla en lugn dag på stranden eller ska den avspegla trafikkaoset under rusningstrafiken. Känslan i en bild säger mycket och är ofta avgörande för att betraktaren ska se det som en imponerande bild eller en i mängden. Var inte rädd för att använda instagrams bildredigeringsfunktioner och experimentera med filter för att leka med kontraster, ljus och skuggor.

Återkommande poängteras vikten av att öva, testa sig fram och att studera andras fotografier. Det tar tid att lyckas men det går!

Scroll to top