Fantastiska mobilkameror och dödliga selfies

Nästan alla mobiltelefoner är idag utrustade med kameror. Detta har skapat en helt ny amatörfotografkultur. Ofta med helt fantastiska resultat – men ibland med livsfarliga följder. Här är några exempel på selfies som aldrig borde ha tagits. 

Dagens mobiler är viktiga redskap för fotografen. Har du någon gång själv reflekterar över vilken otrolig teknologi som din mobiltelefon innehåller? Inte minst den högupplösta kameran och skärmen. Dessa är känsliga och kan lätt gå sönder. Då är det viktigt att du lagar dem hos en seriös telefonreparatör. Vi rekommenderar, till exempel, Mobilplaneten som bara använder sig av originaldelar för sina mobillagningar.

Nyligen skrev vi om hur mobilkameran revolutionerat fotografi- och filmkonsten. Med professionella och omhuldade konstnärer som sjunger dess lovsånger. Och hur det, till och med, finns exempel på Oscarsnominerade långfilmer som spelats in med hjälp av mobiltelefoner. Det är verkligen möjligt att göra fantastiska saker med sin mobilkamera – kanske framförallt för att vi alltid har den med oss. Den ger oss möjligheten att. Men kan det bli för mycket av det goda? Här är exempel på några bilder som aldrig borde ha tagits, då viljan att fotografera och dokumentera placerat fotografen i livsfara:

  • Den okonventionella åskledaren. En hittills oidentifierad brittisk man hittades sommaren år 2015 i Brecon Beacons National Park. Mannen hade träffats av en blixt som sökt sig till selfie-pinnen (tillverkad av metall) i mannens utsträckta arm.
  • Den lekfulla valrossen. En kinesisk affärsman försökte ta en selfie tillsammans med sitt favoritdjur på ett zoo i provinsen Liaoning. Mannen hade sedan tidigare beundrat den enorma valrossen på avstånd, men fattade det dödliga beslutet att ta ett foto tillsammans med djuret. Tydligen var gillandet besvarat – då valrossen helt enkelt ville leka med affärsmannen då den drog ned honom i vattnet.
  •  Den ryska pangbilden. Två ryska soldater försökte, under en vistelse i Ural, att posera med en riktig handgranat. Tyvärr exploderade granaten utan förvarning och enbart mobilen, och bilden, blev kvar på platsen. Säg vad man vill om bildidén – men telefonen måste ha hållit ganska hög kvalitet.

Här dör flest på grund av sin mobilkamera

Av exemplen ovan kan vi se att dödsbilderna tas över hela världen. Men det finns ett land som sticker ut i statistiken över mobilfotorelaterade dödfall. Indien står nämligen för 60 procent av alla fall av ”killfies”. Därför har den indiska regeringen gått ut med varningar för att fota sig under för vårdslösa omständigheter.

Scroll to top