Mobilkameran – en fotografisk revolution

Mobilkameran har förvandlat oss alla till fotografer. Vad är den teknologiska utvecklingens påverkan på fotokonsten: demokratiserande eller urholkande? Och vilka smartphones har de bästa kamerorna? Här får du svaren.

För dig som fotointresserad har kvaliteten på kameran stor betydelse då du ska välja en ny telefon. Det går såklart att byta ut enskilda delar på telefonen i efterhand – och precis som du kan laga trasig skärm kan du också kan du laga en trasig kamera.

De brukar säga att den bästa kameran är den du alltid har med dig. Något som såklart rimmar vackert med vår relation till våra telefoner. Men vilken smartphone har egentligen bäst kamera? Här är tre av marknadens självklara telefonalternativ för fotografer:

  • Huawei P20 Pro. Den här telefonen är den med överlägset flest megapixlar (40Mp i huvudkameran). Den är också utrustad med intelligent mjukvara som alltid anpassar fotoinställningarna efter motivet framför kameran.
  • iPhone X. Apples senaste telefon – och alla hipsters våta dröm. Men är kameran värd det höga priset? Det korta svaret är: ja. Precis som med de flesta andra Appleprodukter kan användaren vänta sig kvalitet. Ändå har ganska lite förändrats sedan föregående modeller – en 12 Mp huvudkamera, utan några större svagheter. Den största nyheten är ett bättre stabiliseringssystem. Vilket kan betyda mycket för en som filmar och fotar i rörelse.
  • Samsung Galaxy S9. Liknar iPhone X då det kommer till prestanda och megapixlar. Det som är utmärkande för Galaxy S9 är det faktum att den, likt en systemkamera med utbytbara objektiv, kan ställas in att släppa in olika mängder ljus.

Skapa konst med din smartphone

Flera professionella fotografer har beklagat sig över hur fotografiets lättillgänglighet har ”dödat fotokonsten”. Men det finns minst lika många positiva röster – stjärnfotografen Annie Lebowitz hävdade till exempel att mobiltelefonen idag är det givna alternativet för snapshots.

Dessutom är det inte bara stillbildskonsten som påverkats av teknologin. Det finns flera exempel på filmskapare som använt sig uteslutande av mobilkameror för sina produktioner. Många gånger med fantastiska resultat. Det mest slående exemplet för oss svenskar är kanske Malik Bendjellouls Oscarvinnande dokumentär Searching for Sugar Man, som spelade in med en i stort sett obefintlig budget och möjliggjordes mycket tack vare den nya mobilkameratekniken.

Scroll to top