Nikon AW1

Att kunna fotografera under vatten gör det möjligt att utveckla sitt fotograferande på många sätt, vare sig man är proffs eller amatör. Professionella dykarkameror är oftast väldigt dyra, men nu finns det en kamera på marknaden som klarar djup på ned till 15 meter, och som endast kostar 7000 kronor. För den som vill kunna dokumentera sitt snorklande är det ett utmärkt val.

Nikon gav sig in sent på marknaden för digitala undervattenskameror. Detta är konstigt med tanke på att de under lång tid var ett starkt namn på marknaden för analoga undervattenskameror. De första modellerna av undervattensserien Nikonos kom på 60-talet, och de sista i början av detta sekel. De var tåliga, kompakta, laddades med 35mm-film och hade bra autofokus, och används därför än idag av många undervattensfotografer.Nikon objektivlock

En ny Nikonos

Tanken är att den nya modellen,  AW1, ska locka över en hel del av de hängivna Nikonos-användarna, och förhoppningsvis också få många nya fans. En funktion som säkert kan locka många är råformatet, som kameran är ensam om i det vattentäta segmentet. I övrigt ser de tekniska specifikationerna ut som följer:

  • Sensor: 14 megapixel.
  • Serietagning ≤15 bilder/s (≤60 bilder/s med singelfokus).
  • Distorsionskontroll för undervattensläge, och tre extra motivlägen för subakvatiska förhållanden.
  • Inbyggd GPS och kompass. GPS-enheten använder sig dessutom av det ryska navigationssystemet Glonass, som har bättre täckning i norra Europa.
  • Inbyggd höjd- och djupmätare.
  • Tålighet: AW1 klarar djup på ned till 15 meter, fall från 2 meter höjd och temperaturer ned till 10 minusgrader.

Med tanke på tåligheten är det lätt att tänka sig att AW1 skulle kunna bli populär bland actionfotografer, om det inte vore för en sak: AW1 har inte inbyggd wifi, vilket ju hade gett möjlighet att fjärrstyra kameran. Anledningen till detta är att firmwareplattformen som Nikon använder inte har något stöd för wifi. Förhoppningsvis kommer detta att åtgärdas på framtida modeller, för på Nikon är man väl medvetna om att många efterlyser just wifi.

Nikon har minimerat risken för misstag vid handhavandet av kameran. Det går att låsa knapparna så att man inte kan komma åt dem av misstag, och luckorna till känsliga områden som batterier och kontakter är dubbla, så att det inte går att komma åt dem av misstag.

Mer information om kameran finns här. Information om var man hittar kameran till bäst pris finns i den här artikeln.

Scroll to top