Sony A7R

Konkurrensen hårdnar på kameramarknaden, och det blir därför allt viktigare för tillverkarna att skapa mer kompakta kameror. Sony har med A7R lyckats konstruera den hittills minsta fullformatskameran: 127x94x48 mm.

A7R:s allra största fördel är troligen flexibiliteten. Precis som med en mellanformatskamera kan man använda den tillsammans med objektiv från många olika tillverkare. Eftersom kameran är så liten kan detta resultera i att den blir något instabil i vissa situationer, men detta kan man för det mesta lösa genom att använda stativ. Dessutom har Sony gjort sitt bästa för att motverka detta genom en smart konstruktion av själva kameran. Konstruktionen känns gedigen och ligger bra i handen, tack vare smart placerade gummigrepp. Denna åsikt delas av många som skrivit om kameran på olika fotoforum och i bloggar.

Sensorn på kameran är på hela 36 megapixel, vilket ju onekligen ställer en del krav på de objektiv som används. Som tur är kan man använda adaptrar från exempelvis Metabones för att koppla ihop kameran med Canons objektiv. Vill man ha något mindre och lättare finns Sonys egna objektiv, designade direkt för spegellösa kameror och därmed lättare och mindre. När det är viktigt att prioritera en liten och lätt packning är dessa objektiv ett bra val.

Sony kameraBra och dåligt

Sökaren på kameran är digital och fungerar tillfredsställande, men inte mer än så. Det är istället live view-skärmen som briljerar. En smart funktion är att det går att skapa en snabbmeny med de inställningar man använder oftast, och lägga in denna meny på skärmen. Snabbmenyn fungerar som ett bra komplement till knapparna på kameran, som i några fall är i minsta laget. Å andra sidan måste vissa saker bantas ned om resultatet ska bli en så kompakt kamera som detta är.

Men tillbaka till skärmen: den fungerar bra på A7R, även om den inte har riktigt samma färgåtergivning som de riktiga bestarna i klassen. Vill man fokusera manuellt är det bara att zooma in bilden som visas på skärmen.

Scroll to top